Πρόσκληση συμμετοχής σε πολιτιστικά δίκτυα για το σχολικό έτος 2014-2015


Σας ενημερώνουμε ότι για τα σχολεία Α/θμιας  Εκπαίδευσης  της Δυτικής Αττικής,  θα  λειτουργήσουν από 5/12/2014  ως  24/5/2015 (με βάση την υπ.αρ. 167127/Γ7/ 15-10-2014/παράγραφος 2.3.3.) τα παρακάτω πολιτιστικά δίκτυα:

« Οι θησαυροί της παράδοσης », « Βιβλιοϊστορίες στο πανί », «Συνομιλίες»

Ειδικότερα επισημαίνεται ως προς τη λειτουργία των δικτύων ότι:

Α. Δυνατότητα συμμετοχής έχουν όλοι/ες οι εκπαιδευτικοί ΠΕ με το τμήμα τους ή με την ομάδα υλοποίησης πολιτιστικού προγράμματος, σε όποιο δίκτυο επιθυμούν.

Β. Οι εργασίες του δικτύου δε θα βαρύνουν οικονομικά το Ελληνικό Δημόσιο.

Γ. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σ΄ αυτό και κατ’ επέκταση των μαθητών/τριών  τους είναι προαιρετική.

Δ. Η υποβολή αιτήσεων μέσω ηλεκτρονικής φόρμας, λήγει τη Δευτέρα 2/12/2014.

 

Ακόμα επισημαίνεται ως προς τους κεντρικούς στόχους των δικτύων :

1.Το ονομαζόμενο δίκτυο «Οι θησαυροί της παράδοσης», έχει στόχο  να προβάλλει  πολιτισμικά στοιχεία  από περιοχές της Ελλάδας, αλλά και  άλλων χωρών και κυρίως περιοχών που υπήρξε ή εξακολουθεί να υπάρχει ελληνικό στοιχείο (Βαλκάνια, Μ. Ασία, Νότια Ιταλία, Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κ.τ.λ.). Κάθε σχολείο ή εκπαιδευτικός με την ομάδα υλοποίησης των προγραμμάτων πολιτιστικών θεμάτων ,  αφού επιλέξει την περιοχή (πεδίο με τα δρώντα πρόσωπα),  σε σχετική συνάντηση, θα ορίσει και το στοιχείο του λαϊκού πολιτισμού (υλικό ή άυλο) το οποίο θα μελετήσει , όπως τα έθιμα, οι χοροί, η προφορική λογοτεχνία, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική κ.τ.λ.). Η ενασχόληση με το λαϊκό υλικό πολιτισμό προάγει την εξοικείωση με μία ποικιλία θεματικών που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα           των παιδιών, ενθαρρύνει την διαθεματικότητα εστιάζει στην αλληλεπίδραση ανθρώπων, ιδεών και υλικών καταλοίπων, προβάλλει ποικίλα πολιτιστικά περιβάλλοντα, εστιάζει σ΄ άλλες κουλτούρες και αναδεικνύονται μοναδικότητα και ομοιότητες ταυτόχρονα, φέρνει σε επαφή το παρελθόν με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Υποστηρίζεται από λαογράφους, κοινωνικούς ανθρωπολόγους, καλλιτέχνες, ανθρώπους των γραμμάτων και φορείς που αγαπούν και προωθούν το λαϊκό πολιτισμό.

Συντονιστής του δικτύου σε κάθε σχολείο αναλαμβάνει όποιος/α εκπαιδευτικός το επιθυμεί, ενώ τον κεντρικό συντονισμό των δράσεων θα έχουν οι Υπεύθυνοι Πολιτιστικών Θεμάτων ΠΕ & ΔΕ Δυτικής Αττικής.

Η δήλωση συμμετοχής στο δίκτυο αυτό γίνεται ηλεκτρονικά στη φόρμα http://goo.gl/forms/c7QtgjLDVj

 

Το ονομαζόμενο δίκτυο «Βιβλιοϊστορίες στο πανί» στόχο έχει τη διοργάνωση ενός εργαστηρίου δημιουργικής γραφής για μαθητές/τριες. Το αποτέλεσμα της ομαδικής αυτής συγγραφής θα μετατρέπεται σε σενάρια ταινιών μικρού μήκους, όπου οι ήρωες της ταινίας ζωντανεύουν της ιστορίας τους.

Αποτελεί συνέχεια της περσινής πρωτοβουλίας οργάνωσης ενός δικτύου δημιουργικής γραφής. Στο δίκτυο αυτό κατά τη τρέχουσα σχολική χρονιά συνεργάζονται οι Δημοτικές Βιβλιοθηκές της Δυτικής Αττικής και των Διευθύνσεων ΠΕ και ΔΕ, μέσω των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι δράσεις που αναλαμβάνουν τα σχολεία της Δυτικής Αττικής σχετικά με το πρόγραμμα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού. (περισσότερα εδώ).

Οι μαθητές/τριες  μόνοι/ες τους, σε ομάδες <ή κατά τάξη>  θα δημιουργήσουν την ιστορία τους  με βάση  εικόνα, κείμενο, στίχους τραγουδιού,  που θα προτείνεται κάθε δεύτερη εβδομάδα από την έναρξη των εργασιών του δικτύου, έντυπα, και θα μεταφέρεται διαδικτυακά. Προτείνεται  ως διαδικτυακή πλατφόρμα να χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα του wiki και του blogger. Όλες οι ιστορίες που θα έχουν δημιουργηθεί  από τη διαφορετική αυτή ανάγνωση των εικόνων, των κειμένων και των στίχων, θα είναι διαθέσιμες στη διαδικτυακή πλατφόρμα και μετά την ολοκλήρωσή τους για περαιτέρω επεξεργασία, σχόλια και ανάγνωση. Με τον τρόπο αυτό φιλοδοξία είναι μέσω του δικτύου να απελευθερωθούν όλες εκείνες τις δυνάμεις της φαντασίας και έκφρασης που διαθέτουν οι μικροί και μεγαλύτεροι δημιουργοί. Τονίζεται ότι οι συμμετέχοντες στον διαδικτυακό ιστότοπο χρησιμοποιούν ψευδώνυμα ή ονόματα των ομάδων που έχουν δημιουργήσει για αποφυγή παραβίασης της ιδιωτικότητας.

Παράλληλα στο πλαίσιο λειτουργίας του δικτύου οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που συμμετέχουν σ’ αυτό  θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά καλλιτέχνες και συγγραφείς στους φιλόξενους χώρους των Δημοτικών Βιβλιοθηκών της περιοχής τους, αλλά και στο σχολείο τους.

Συντονιστής του δικτύου σε κάθε σχολείο αναλαμβάνει όποιος/α εκπαιδευτικός το επιθυμεί, ενώ τον κεντρικό συντονισμό των δράσεων θα έχουν οι Υπεύθυνοι Πολιτιστικών Θεμάτων ΠΕ & ΔΕ Δυτικής Αττικής, σε συνεργασία με τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες και τον ΟΠΙ.

 

Δήλωση συμμετοχής στο Δίκτυο http://goo.gl/forms/qYTeygd0Gu

 

  1. Το ονομαζόμενο δίκτυο «Συνομιλίες», στόχο έχει την επανάχρηση υλικών με «μνήμη», γεμάτα από την ενέργεια εκείνων που τα χρησιμοποίησαν αρχικά, ώστε να δημιουργηθεί   συλλογικό έργο από τους μαθητές  της Δυτικής Αττικής, που θα προτείνουν, θα δημιουργήσουν από υπάρχοντα υλικά ένα νέο μονοπάτι ζωής και μνήμης . Επιδίωξη του δικτύου είναι οι  εν δυνάμει μικροί καλλιτέχνες να έχουν μια τεράστια ευκαιρία να αποδείξουν την φαντασία και την ευρηματικότητά τους. Οι χάρτινες πομπές, οι κύκλοι της ζωής, θα γεννιούνται στα πιο ανοιχτά κομμάτια της  πόλης, επιδιώκοντας να στείλουν όσο πιο δυνατά τα μηνύματα των μικρών δημιουργών.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται τα ακόλουθα αποτελέσματα:

  • Οι μαθητές θα αποκτήσουν βασικές γνώσεις και θα προσλάβουν παραστάσεις από

το πεδίο των εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών.

  • θα αναπτύξουν την ικανότητά προσέγγισης των έργων της τέχνης με

ευαισθησία και σεβασμό.

  • θα κατανοήσουν την αξία και τη σημασία της πολιτισμικής κληρονομιάς και του

έργου τέχνης ως παγκόσμιου αγαθού.

  • θα αντιληφθούν τις αδιάκοπες αναζητήσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας στο

παρελθόν και στο παρόν ως αδιάσπαστη συνέχεια.

  • Θα συνειδητοποιήσουν ότι η τέχνη είναι έκφραση των κοινωνικοοικονομικών,

πολιτισμικών και άλλων παραμέτρων κάθε εποχής και κάθε τόπου.

  • Θα γνωρίσουν τη ζωή και το έργο κορυφαίων καλλιτεχνών.

Οι προαναφερθέντες δράσεις εντάσσονται στο κίνημα της Arte Povera και της Δημόσιας Τέχνης, της τέχνης δηλαδή που απευθύνεται σε όλους και αφορά όλους.

 

Δήλωση συμμετοχής στο Δίκτυο http://goo.gl/forms/MAig4by8Nz

 

 

Advertisements