Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση


 

 

 

 

 

 

 

 

008eb2a0-c1ac-4b49-9042-14d0f340ada6

 

 

425774d6-f453-4980-aaf9-10efbb5da25e

 

 

Ημερίδα και Εργαστήρια Αθήνας 

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

«Θέατρο και δικαίωμα στην εκπαίδευση»

Τόπος: 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών,
Ακταίου 2-4 και Επταχάλκου Θησείο
(5΄από Σταθμό ΗΣΑΠ Θησείου)
Ώρες: 9.00-19.00

Είσοδος ελεύθερη

Το θέμα της Ημερίδας και του φετινού εορτασμού
Σήμερα, 25 χρόνιααπό την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, γιορτάζουμε τηνΠαγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση(27/11). Η επιλογή της 27ης του μήνα ως μέρας εορτασμού από τον IDEA, τον παγκόσμιο οργανισμό για το θέατρο στην εκπαίδευση, δεν είναι τυχαία: το 27ο άρθρο της Σύμβασης καθιστά σαφές το δικαίωμα των παιδιών σε ένα κατάλληλο επίπεδο ζωής που επιτρέπει τη σωματική, ψυχική, ηθική και κοινωνική ανάπτυξή του. Η εκπαίδευση οφείλει να προστατεύει, να διαφυλάττει και να εξασφαλίζει όλα αυτά τα επίπεδα ανάπτυξης.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο καταγράφεται και υποστηρίζεται ο σπουδαίος ρόλος που μπορεί να παίξει το θέατρο στο διάλογο για πολλά κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν παιδιά, νέους και ενήλικες, και στην ευαισθητοποίηση γύρω από αυτά. Το θέατρο/δράμα, το θεατρικό παιχνίδι, το Θέατρο του Καταπιεσμένου, το θέατρο ντοκουμέντο, αλλά και άλλες παραστατικές τέχνες όπως το κουκλοθέατρο, ο χορός, ο κινηματογράφος, μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα εκπαιδευτικά εργαλεία στα χέρια του εκπαιδευτικού ή του συντονιστή ομάδας που επιθυμεί μια βιωματική προσέγγιση σε θέματα που καίνε: ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, διαφορετικότητα, προσφυγιά, κοινωνική ευαισθητοποίηση, κοινωνική ενδυνάμωση, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Φέτος οι εργασίες της ημερίδας είναι αφιερωμένες σε αυτά, προσφέροντας τεχνικές, μεθοδολογίες και προσεγγίσεις που μπορούν να βοηθήσουν τον εκπαιδευτικό να προσεγγίσει όλα αυτά τα θέματα που η συνήθης διδασκαλία αφήνει απέξω.
Οι εμψυχωτές των εργαστηρίων και οι εισηγητές θα μοιραστούν εμπειρίες και γνώσεις από τα πεδία αυτά, ενώ στην ολομέλεια θα υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικής ανταλλαγής προβληματισμών και σκέψεων γύρω από ερωτήματα όπως:
– Είναι η εκπαίδευση αυτονόητο Δικαίωμα για όλους ή παραμένει ζητούμενο;
– Tι ρόλο μπορούν το θέατρο και οι παραστατικές τέχνες γενικότερα να παίξουν σ’ αυτό;
Θα παρουσιαστούν ειδικά εκπαιδευτικά πακέτα διαφόρων φορέων με βιωματικές δράσεις για την εκπαίδευση και τα δικαιώματα.
    Η συμμετοχή στις εργασίες της ημερίδας (εργαστήρια και ολομέλεια) είναι δωρεάν αλλά στα εργαστήρια θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι εγγραφές στα εργαστήρια γίνονται με την άφιξη στη γραμματεία της ημερίδας. Για τα εργαστήρια απαιτούνται άνετα ρούχα και παπούτσια και έγκαιρη προσέλευση (μεγαλύτερη καθυστέρηση των 15’ μπορεί να σημαίνει αδυναμία παρακολούθησης εργαστηρίου).
Εμψυχωτές Εργαστηρίων & Εισηγητές :
Στέλιος Βγαγκές, Ελένη Γαβαλά, Νίκος Γκόβας, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Βάλια Λουτριανάκη, Μαρία Νομικού, Φαίη Ορφανίδου, Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Αντιγόνη Παρούση, Νάσια Χολέβα.Πληροφορίες για τα εργαστήρια, τα βιογραφικά εμψυχωτών κτλ:
http://www.theatroedu.gr, iro.ptms@gmail.com ή/και τηλέφωνο 6976639058 (ώρες 10.00-14.00)

Οργανωτική Επιτροπή Ημερίδας: Νίκος Γκόβας, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Μαίρη Καλδή, Δημήτρης Μαυρέας, Ηρώ Ποταμούση, Χαρά Τσουκαλά, Νάσια Χολέβα και ομάδα εθελοντών του Δικτύου

Διοργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Αθήνας

Συνεργαζόμενοι Φορείς:
Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών, 72ο Δ.Σ. Αθήνας, Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας-Πολιτιστικά Θέματα, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ActionAid Ελλάς, Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, Σχολείο Παιχνιδιού
Παράλληλες δράσεις προσφοράς από τα μέλη στα μέλη
Ήδη στην ιστοσελίδα του Δικτύουwww.theatroedu.gr αρχίζουν να αναρτώνται παράλληλες δράσεις-προσφορές μελών του Δικτύου προς άλλα μέλη, στα πλαίσια του εορτασμού. Όποιο μέλος του Δικτύου επιθυμεί να προσφέρει κάτι, μπορεί να έρχεται σε επαφή μαζί μας  στοcholeva@theatroedu.gr.
Για άλλη μια χρονιά φέτος το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση γιορτάζει τηνΠαγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση που έχει οριστεί διεθνώς για τις27 Νοεμβρίου, με σειρά από δράσεις, όπως θα διαβάσετε παρακάτω και δίπλα.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση θα οργανωθούνδωρεάν ημερίδες-σεμινάρια σε Αθήνα (22/11/14), Θεσσαλονίκη (28-29/11/14) με σχετικές συζητήσεις και βιωματικές δράσεις. Ενθαρρύνουμε συνεργάτες και μέλη μας σε άλλες πόλεις ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες παρουσιάζοντας δραστηριότητες με παιδιά και νέους στους χώρους όπου εργάζονται και εμψυχώνουν ομάδες.
Αναλυτικό πρόγραμμα για κάθε πόλη και λεπτομέρειες  στην ιστοσελίδα  www.theatroedu.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ αναλυτικά το Πρόγραμμα εδώ

Πρόσκληση προς τα μέλη και τους φίλους του Δικτύου
για δράσεις στις 27/11

Το Δίκτυο καλεί τα μέλη και τους φίλους του να γιορτάσουν μαζί του τηνΠαγκόσμια ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, υλοποιώντας μια μικρή/σύντομη δράση στην τάξη ή την ομάδα τους, ανήμερα στις 27/11. Η δράση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει δρώμενα, ανάγνωση ή ακρόαση θεατρικών έργων, θεατρικά παιχνίδια, επίσκεψη στο θέατρο, πρόσκληση σε κάποιον άνθρωπο του θεάτρου ή ό,τι άλλο μπορούν να σκεφτούν! Το Δίκτυο περιμένει με χαρά ανατροφοδότηση από τις δράσεις αυτές (μικρές αναφορές, φωτογραφικό υλικό κτλ) στοinfo@theatroedu.gr. Το υλικό αυτό μπορεί να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δικτύουwww.theatroedu.gr.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Παράλληλες δράσεις προσφοράς από τα μέλη στα μέλη
Ήδη στην ιστοσελίδα του Δικτύουwww.theatroedu.gr αρχίζουν να αναρτώνται παράλληλες δράσεις-προσφορές μελών του Δικτύου προς άλλα μέλη, στα πλαίσια του εορτασμού. Όποιο μέλος του Δικτύου επιθυμεί να προσφέρει κάτι, μπορεί να έρχεται σε επαφή μαζί μας  στοcholeva@theatroedu

 

Advertisements