ΘΕΜΑ: «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Εκδηλώσεις Μεσοσπορίτισσας»


ΘΕΜΑ: «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Εκδηλώσεις Μεσοσπορίτισσας»

 

Η  Διεύθυνση Π. Ε. Δυτικής Αττικής, μέσω του Υπευθύνου  Πολιτιστικών Θεμάτων, σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων ΔΕ Δυτικής Αττικής, το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ελευσίνας, τη Λαογραφική Εταιρεία Ασπροπύργου, το Λαογραφικό Σύλλογο «Αδράχτι» και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας, οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα-επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών  στο εκκλησάκι της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας, ανήμερα του εορτασμού των Εισοδίων της Θεοτόκου, την 21η Νοεμβρίου 2013 και ώρα 8.45. Θα ακολουθήσει σχετική προβολή και βιωματική προσέγγιση του λαϊκού δρώμενου.

Η εκδήλωση εντάσσεται στην προσπάθεια ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας μέσω του λαϊκού  δρώμενου που εξελίσσεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Προφανείς οι ρίζες του, στον τόπο όπου η Δήμητρα αποχαιρετούσε το φθινόπωρο για τον Κάτω Κόσμο την κόρη της Περσεφόνη, και όπου την άνοιξη την καλοδέχονταν ξανά στον πάνω κόσμο. Ειδικότερα η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη , διευθύνουσα του Κέντρου Ελληνικής Λαογραφίας γράφει:

« Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου σφραγίζει το τέλος ή αλλού το  μέσον της  σποράς. Έτσι ο λαός τη λέει Αποσπορίτισσα  ή Μεσοσπορίτισσα και τη θεωρεί προστάτρια της σοδειάς (<εισόδια), γι αυτό και «Αποσοδειά» και προς τιμήν της «εισάγει» συμβολικά, κατά  αρχαία συνήθεια (πανσπερμία) στο ναό «πολυσπόρια», η «μπουμπόλια»  ή «μπουσμπουρέλια».  Την παραμονή ή και ανήμερα των Εισοδίων, αλλά και του αγίου  Ανδρέα,  με έσχατο χρονικό  όριο  της αγίας Βαρβάρας (4  Δεκεμβρίου), οι  νοικοκυρές έβραζαν πολλά σπόρια μαζί: σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, καλαμπόκι, φασόλια, ρεβύθια, κουκκιά  και τα μοίραζαν υπό τύπον κολλύβων στη γειτονιά «για να γίνουν τα σπαρμένα». Από αυτά ένα πιάτο  «εισάγουν» στην εκκλησία, όπου διαβάζεται κατά τη λειτουργία και μοιράζεται  στο εκκλησίασμα.  Ένα μέρος του επιστρέφεται στο  σπίτι».

Advertisements