Βιώνοντας μια αρχαία τέχνη


amasisΗ  Διεύθυνση Π. Ε. Δυτικής Αττικής, μέσω του Υπευθύνου  Πολιτιστικών Θεμάτων διοργανώνει, σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων ΔΕ Δυτικής Αττικής, το Πολιτιστικό Κέντρο «Λ. Κανελλόπουλος», το οποίο φιλοξενεί την έκθεση «Σκηνές από την Καθημερινή Ζωή στην αρχαιότητα» και το εργαστήριο κεραμικής και αγγειογραφίας «Ο ζωγράφος του  Άμαση», βιωματικό σεμινάριο , την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 15.00.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία, βιωματικά, να δημιουργήσουν , να ανακαλύψουν τη χρηστική ιδιότητα των αντικειμένων κεραμικής και να ταξιδέψουν στο χρόνο μέσω των έργων κεραμικής.

Στο ταξίδι τους αυτό θα υποστηριχτούν από τον Κωνσταντίνο Βερούτη, εικαστικό-συντηρητή τέχνης, τον Θανάση Κατσαρά, αγγειογράφο, ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν για τη μουσειοσκευή «Μια φορά και έναν καιρό ένας αγγειοπλάστης» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης από τους Υπευθύνους Πολιτιστικών Θεμάτων ΠΕ και ΔΕ και μουσειολόγο-αρχαιολόγο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Στο τέλος του σεμιναρίου θα παρουσιαστεί μέρος του πολιτιστικού προγράμματος, «Αγγειοπλαστική στην Αρχαία Ελλάδα» των Άννα Μήτσιου (ΠΕ70) Σοφία Γούλα (ΠΕ70) Μαρία Σίδερη (ΠΕ11), Όλγα Κωστήρη (ΠΕ08), Παρασκευή Λυροπούλου (ΠΕ19), εκπαιδευτικών του 4ου ΔΣ Άνω Λιοσίων. (Το πρόγραμμα εκπονήθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2012-2013)

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Ο ζωγράφος του Άμαση», Παγκάλου 59, Ελευσίνα και στο Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος, Δραγούμη 37, Ελευσίνα.

Θα χορηγηθεί βεβαίωση

Παραστάσεις αρχαίων ελληνικών αγγείων που ζωντανεύουν σε κινούμενα σχέδια

Οι παραστάσεις των ερυθρόμορφων και μελανόμορφων αγγείων απεικονίζουν μόνο μια στιγμή στο χρόνο κι όμως σχεδόν πάντα αφηγούνται μια ολόκληρη ιστορία. Δεν θα είχε ενδιαφέρον να μπορούσε να παρακολουθήσει κανείς, με τρόπο κινηματογραφικό, το πριν και το μετά των στιγμών αυτών; Το Ure Museum of Greek Archaeology του Πανεπιστημίου του Reading πραγματοποίησε το μεγαλοφυές πρόγραμμα Panoply προκειμένου να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των μαθητών της περιοχής για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αξιοποιώντας τη συλλογή αρχαίων ελληνικών αγγείων που διαθέτει.    Αποτέλεσμα του προγράμματος ήταν η παραγωγή μιας σειράς σύντομων ταινιών με κινούμενα σχέδια που ζωντανεύουν μικρές ιστορίες σε σενάριο που εμπνεύστηκαν τα παιδιά. Υπεύθυνοι του προγράμματος ήταν ο Steve K. Simons που ασχολήθηκε με την εκτέλεση των κινουμένων σχεδίων και η Sonya Nevin που συνεισέφερε με τις γνώσεις της για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Η μουσική που ακούγεται σε ορισμένα από αυτά είναι του Stefan Hagel, μουσικού και ειδικού ερευνητή της αρχαίας ελληνικής μουσικής του Institute for the Study of Ancient Culture της Βιέννης.

Advertisements